Hjälpmedel till Asylsökande

Hjälpmedel skrivs ut av Vårdcentral och Distriktsarbetsterapeut

Förflyttningshjälpmedel

För att underlätta förflyttning finns kryckor, rullatorer eller en aktiv rullstol.
Att ha tillgång till rätt förflyttningshjälpmedel beroende på rörelsenedsättning t.ex. rullator eller rullstol skapar tillgänglighet samt minskar överbelastning och därmed friskare tillvaro.

Tryckavlastande hjälpmedel

För att minimera uppkomst av trycksår för ryggmärgsskadade behövs bra dynor och madrasser. Att som rullstolsburen få ett trycksår i sittregionen kan leda till stora inskränkningar av vardagslivet eftersom långvarig avlastning i säng är det som krävs för att såret ska läka.


Det är även bra använda så kallad glidbräda vid förflyttningar för att minimera sår och andra skador vid förflyttningar.

Hjälpmedel blåsa

Engångskatetrar för tömning av urinblåsa. Alla katetrar som används ska vara engångskatetrar. Viktigt att få hjälp och information från den specialiserade vården om vilken kateter som passar bäst. Det finns en uppsjö av olika katetrar och olika landsting har olika avtal med tillverkare.

Hjälpmedel tarm

För att ha en bra livskvalitet utan läckage och eller förstoppning behövs speciella hjälpmedel för att tömma tarmen.
Det finns risk för komplikationer i tarmarna som följd om det inte sköts rätt. Viktigt att få hjälp och information från den specialiserade vården om vilket hjälpmedel som passar bäst. Allt från tarmreglerande medel, lavemang till stomi.

Inkontinensskydd

Inkontinensskydd ger trygghet. Idag finns det olika typer av absorberande skydd som innehåller kol för att minska risken för lukt. Det finns även analproppar av polyuretanskum som är mjuka och ofarliga att använda upp till 12 tim. Fråga distriktsköterska eller uroterapeut om råd.

Proteser

För personer med benamputationer finns möjligheter att få proteser för att underlätta vardagslivet. Dessa bör vara specialanpassade för varje individ för att minimera skavsår och ge en optimal gångförmåga.
Ortopedkliniker anpassar protesen samt ger information om användning samt tips på gåskolor.

Handskar

För personer som har nedsatt funktion i händer finns speciella handskar för att förbättra greppet.

Duschpall

Det finns en mängd olika typer av stolar och pallar som hjälpmedel i duschen, allt från duschstol på hjul till en enklare stol.

För personer med bra balans räcker det med en duschpall, med eller utan armstöd

Toalettförhöjning

För att ge en bättre och lättare möjlighet att använda toalett finns toalettförhöjningar i olika modeller och höjder, med och utan armstöd