Hjälpmedel till asylsökande

Hjälpmedel skrivs ut av Vårdcentral och Distriktsarbetsterapeut

Förflyttningshjälpmedel

För att underlätta förflyttning finns kryckor, rullatorer eller en aktiv rullstol.
Att ha tillgång till rätt förflyttningshjälpmedel beroende på rörelsenedsättning t.ex. rullator eller rullstol skapar tillgänglighet samt minskar överbelastning och därmed friskare tillvaro.

Tryckavlastande hjälpmedel

För att minimera uppkomst av trycksår för ryggmärgsskadade behövs bra dynor och madrasser. Att som rullstolsburen få ett trycksår i sittregionen kan leda till stora inskränkningar av vardagslivet eftersom långvarig avlastning i säng är det som krävs för att såret ska läka.

Det är även bra använda så kallad glidbräda vid förflyttningar för att minimera sår och andra skador vid förflyttningar.

Hjälpmedel blåsa

Engångskatetrar för tömning av urinblåsa. Alla katetrar som används ska vara engångskatetrar. Viktigt att få hjälp och information från den specialiserade vården om vilken kateter som passar bäst. Det finns en uppsjö av olika katetrar och olika landsting har olika avtal med tillverkare.

 

Hjälpmede tarm

För att ha en bra livskvalitet utan läckage och eller förstoppning behövs speciella hjälpmedel för att tömma tarmen.
Det finns risk för komplikationer i tarmarna som följd om det inte sköts rätt. Viktigt att få hjälp och information från den specialiserade vården om vilket hjälpmedel som passar bäst. Allt från tarmreglerande medel, lavemang till stomi.

Inkontinensskydd

Inkontinensskydd ger trygghet. Idag finns det olika typer av absorberande skydd som innehåller kol för att minska risken för lukt. Det finns även analproppar av polyuretanskum som är mjuka och ofarliga att använda upp till 12 tim. Fråga distriktsköterska eller uroterapeut om råd.

Duschpall

För att kunna duscha finns det en massa olika typer av stolar och pallar. Beroende av behov /stöd finns det duschstol på hjul eller en enklare stol. Personer med bra balans räcker en duschpall, med eller utan armstöd.

Gånghjälpmedel

Har du behov av hjälpmedel vid gång finns det rullatorer, kryckor och käppar av olika stilar.

 

Ortoser

För att motverka felställningar eller kompensera för muskelsvaghet i ben, vrist, knä eller andra kroppsdelar finns det hjälpmedel som kallas ortoser. Vissa ortoser ska användas i vila och andra har man på sig när man är i rörelse.

Proteser

För personer med benamputationer finns möjligheter att få proteser för att underlätta vardagslivet. Dessa bör vara specialanpassade för varje individ för att minimera skavsår och ge en optimal gångförmåga.
Ortopedkliniker anpassar protesen samt ger information om användning samt tips på gåskolor.

Handskar

För dig som har nedsatt funktion i dina händer finns speciella handskar för att förbättra greppet.