Inspiration

Vill du engagera dig?

Personporträtt

Här kan du läsa om några personer som lever med en rörelsenedsättning och har kommit till Sverige som migranter. Läs och inspireras av deras berättelser. Längre ner på sidan hittar du fler tips på inspiration.

Ftwey Tefetawi

 1. Hej vem är du?
  Jag heter Ftwey är 35 år och kommer från Eritrea. Mitt modersmål är tigrinja. Jag kom till Sverige i april 2019.
 2. Vad gör du på dagarna?
  Jag går på sfi på vardagarna, jag tar mig dit i taxi. På helgerna tränar jag rullstolsteknik. Jag kör mellan Danderyd och Mörby Centrum eller Täby. Jag tränar inte på gym nu men skulle gärna vilja det. Jag bor själv, i lägenhet.
 3. Har du något mål?
  Ja, jag vill bli idrottslärare och hjälpa folk att träna här i Sverige. I mitt hemland, Eritrea, var jag idrottslärare. Jag tävlade i styrkelyft. Jag lyfte 105 kg och vann priser i både Eritrea och Etiopien, där jag bodde i en flyktingförläggning. 
 4. Vad gör dig glad?
  Jag blir glad av att prata med familjen och att lära mig nya ord på svenska.

5. Har du varit med på någon aktivitet på RG Integration (RGI)?
Nej inte än. Jag skulle vara med på en kurs men den blev inställd på grund av coronaviruset, men jag kommer att vara med när det

Mahelet Negussie

 1. Vem är du?
  Jag heter Mahelet. 35 år gammal jag kom till Sverige från Etiopien i maj 2019. Jag talar amhariska som är mitt modersmål och engelska språk. I Etiopien studerade jag datavetenskap och har arbetslivserfarenhet som system- och webbplatsadministratör.
 2. Vad gör du under dagarna?
  Nu är jag i en asylprocess och jag väntar på ett beslut, men under tiden lär jag mig svenska i Svenska kyrkan. Jag studerar också några onlinekurser relaterade till mitt yrke, deltar i vissa projekt som arbetar med funktionshinder och läser böcker.
 3. Vilka är dina mål för framtiden?
  Mitt mål är att få mitt uppehållstillstånd i Sverige, att leva ett lugnt liv och bli framgångsrik i min karriär som dataproffs. Jag vill också ha min egen familj.
 4. Vad gör dig lycklig?
  Prata med min älskade familj och vänner, diskutera/debattera om vissa idéer, läsa böcker och beundra naturen.
 5. Vad inspirerar dig?
  Jag blir inspirerad av att be, läsa inspirerande citat och titta på motiverande videor.
 6. Har du deltagit i någon av RG Integrations (RGI) aktiviteter?
  Ja, det har jag. Det var genom RGI-aktiviteter som jag stötte på en av arbetsgrupperna i projektet. Den arbetsgrupp jag gick med i var en webbplatsgrupp där jag hjälpte RGI med utvecklingen av deras hemsida.
 7. Kan du berätta något mer om RGI aktiviteter du har deltagit i?
  Jag har deltagit i en workshop på Bosön, Lidingö och provat olika parasporter.

 

Ziad Jalb

 1. Hej vem är du?
  Jag heter Mohammed Ziad Jalab och är 48 år. Jag kom till Sverige från Syrien 2016, mitt modersmål är arabiska.
 2. Vad gör du på dagarna? Jag brukar gå ut på nätet och läsa artiklar, hälsa på kompisar och familj. Jag är med i en förening som heter Rosengård islamiska förening där läser vi koranen, pluggar svenska o.s.v.
 3. Har du något mål, vad vill du göra i framtiden? Jag vill plugga och jobba med IT och jag vill hjälpa och jobba med andra som är funktionsnedsatta
 4. Vad gör dig glad? Glada nyheter, att läsa koranen och tänka på livet.
 5. Har du varit med på någon aktivitet på RGIntegration (RGI)? Nej inte än.

 

En inspirationsfilm om RG Aktiv Rehabilitering
YouTube klipp RG: https://www.youtube.com/watch?v=JMaUKzus20k

Läs vår medlemstidning KICK
där hittar du intressanta reportage, inspiration och information. https://kick.se/

Känner du behov av att prata med någon som har gått igenom något liknande som du? Genom att ta kontakt med oss på RG Integration och RG Aktiv Rehabilitering får du möjlighet att träffa eller prata med en förebild. En förbild är en person som själv lever med ryggmärgsskada.

Gå med i vår Facebook-grupp RG Integration
https://www.facebook.com/groups/377681522856579/ där det finns möjlighet att kommunicera på svenska men även på arabiska, persiska, engelska samt andra språk.

Aktiviteter medan du väntar på beslut
Du som är asylsökande kan vara med i olika aktiviteter för att börja lära dig det svenska språket, få kunskap om det svenska samhället och arbetsmarknaden eller för att förbättra din hälsa.https://www.migrationsverket.se/Privatpersoner/Skydd-och-asyl-i-Sverige/Medan-du-vantar/Akti-vi-teter-medan-du-vantar-pa-beslut.html

Lär känna Sverige
www.informationsverige.se hittar du länkar för att bland annat studera svenska och lära dig mer om samhället på egen hand. De flesta programmen kräver tillgång till internet. Alla är gratis.

Delta i olika aktiviteter
Du kan söka pengar till resan vid kortare avstånd om du har en rörelsenedsättning som gör att du inte kan gå till aktiviteten. Du behöver ett intyg för reseersättning från dem som är ansvariga för aktiviteten. Intyget ska du ta med dig till Migrationsverket som bedömer din ansökan. Läs mer här https://www.informationsverige.se/sv/jag-ar-asylsokande/aktiviteter-under-asyltiden/.

Träna dina grundläggande digitala färdigheter
Digitala jag är en utbildning på internet för dig som vill bli tryggare med att använda digitala tjänster i din vardag, till exempel i kontakt med olika myndigheter. Utbildningen är gratis och finns på flera språk.

Läs mer på www.digitalajag.se