Kultur- & Fritidsaktiviteter

Aktivera hjärnan, hjärtat och kroppen

Kurser anpassade efter dina behov

Här hittar du kurser som är anpassade för personer med olika rörelsenedsättningar. Välj bland kurser inom dans, teater, matlagning, musik och mycket mer. Vad vill du lära dig på din fritid? https://www.kurser.se/kurs/funktionsnedsattning

Fritidsinfo – kultur och fritidsaktiviteter för alla

Fritidsinfo är Sveriges ledande kultur- och fritidsguide för personer med funktionsnedsättning. https://fritidsinfo.se/

Körsång

Att sjunga i en kör ger möjlighet till gemenskap och du får möjlighet att träffa andra.

I Sverige finns det körer i varje kommun. Allt från kyrkokörer till pop- och rockkörer. Oavsett om du är nybörjare eller proffs finns det en kör för dig som vill sjunga.

Kören Vassego Å Sitt

Kören där alla får plats och ska känna sig bekväma. Oavsett om du går, sitter eller springer till vardags så sitter du ner när du deltar i kören. 

Kören håller till i Aktivitetscenter i Dalheimers hus i Göteborg. Du anmäler dig genom att mejla goteborg@rtp. Aktiviteten är avgiftsbelagd. https://rtp.se/goteborg/2020/04/22/koren-vassego-a-sitt-7/

Friluftsfrämjandet – friluftsliv för alla

Friluftsfrämjandet skapar roliga, trygga och lärorika äventyr – på fjället, vattnet, snön, isen och i skogen. Året runt och för alla människor.
www.friluftsframjandet.se

Ta med familjen på en utflykt ute i naturen för en stunds gemenskap och se naturen på nära håll.

Sverige har 30 nationalparker. På den här länken kan du se hur tillgängligheten är i just den park som du har tänkt besöka. Du behöver inte boka något för att få tillgång till Sveriges nationalparker. Inte heller behöver du lösa entrébiljett. Allt du behöver göra är att ta dig dit, njuta och upptäcka natur. 
www.sverigesnationalparker.se

Aktiviteter för dig med rörelsenedsättning i Storstockholm

Här kan du söka efter idrott, kultur, mötesplats, natur och friluftsliv, lugna aktiviteter och aktiviteter både inomhus och utomhus.
fritidsnatet.se

Tillgänglighet i Stockholms skärgård

Ta dig ut i den vackra skärgården utanför Stockholm och upplev skärgårdsliv. Här hittar du information om hur du tar dig dit, vilka bekvämligheter som finns och vad som erbjuds på de olika öarna. Du kan till exempel läsa om det finns restauranger, övernattning och annat som kan vara bra att veta.
www.stockholm.rbu.se
www.skargardsstiftelsen.se
www.waxholmsbolaget.se

Kajak

Kajakpaddling är ett härligt sätt att komma nära naturen. På köpet får du förflyttnings-, konditions- och balansträning. Hos RG Aktiv Rehabilitering (RG) lär du dig grunderna tillsammans med erfarna ledare och glada deltagare.
www.rgaktivrehab.se/kajak

RTP Göteborg arrangerar kajakpaddling på Rossö. Dessutom erbjuds paddling runt Bohus fästning i Kungälv, Göteborg. Anmälan görs till goteborg@rtp.se. Vill du veta mera mejla till ingrid.tegvald@gmail.com eller ring 070-601 33 31.

Rossö

Vill du komma ut i naturen så har Personskadeförbundet RTP stugor som man kan hyra.

Göteborgs och Bohus distrikt i Personskadeförbundet RTP äger och förvaltar tre fritidsstugor belägna i Rossö naturreservat, söder om Strömstad. De hyrs endast ut till deras medlemmar. Stugorna är anpassade för personer med rörelsenedsättning och kallas för Uddevalla, Göteborg och Strömstad.
www.rtp.se/goteborg
www.rtp.se/gbg-bohus

Gällande olika kulturaktiviteter behöver du själv ringa den arrangör som du är intresserad av och höra hur deras tillgänglighet ser ut. 

Paraskidåkning – Skidglädje för alla

Gillar du snö och är nyfiken på att testa åka skidor? Paraskidåkning – Skidglädje för alla arbetar för att vuxna, barn och ungdomar med funktionsnedsättning ska få uppleva skidglädje och vara med på snöaktiviteter.
www.friluftsframjandet.se

Långfärdsskridskor

RG Aktiv Rehabilitering (RG) anordnar skridskoträning för dig som har en rörelsenedsättning och som vill testa att åka skridskokälke eller stående åkning.
www.rgaktivrehab.se

Skridskokälke på Ruddalen, Göteborg

I Västra Frölunda finns skridskokälke på isrinken inne i Skrinnarhallen på Ruddalens isbanor, Musikvägen 55, Göteborg.

Aktiviteten är avgiftsfri, begränsat med platser. Anmälan gör du till goteborg@rtp.se eller ring 072-526 66 00. 

Skridskonätet 

Skridskonätet är en ideell förening som underlättar spridningen av information rörande isförhållanden och annan information om långfärdsskridskor. Målet är att medlemmarna ska kunna göra fler, roligare och säkrare skridskoturer. www.skridsko.net

Friluftsfrämjandet Region Öst

Paraskidåkning – Skidglädje för alla 

Gillar du snö och är nyfiken på att testa åka skidor? Paraskidåkning – Skidglädje för alla arbetar för att vuxna, barn och ungdomar med funktionsnedsättning ska få uppleva skidglädje och vara med på snöaktiviteter.

https://www.friluftsframjandet.se/regioner/ost/vart-arbete/skicamp/

Alpina skidor

Totalskidskolan i Åre är en ideell förening som tar emot åkare med alla typer av funktionsnedsättningar som behöver speciellt stöd och som inte kan gå i den traditionella skidskolan.

http://www.totalskidskolan.se/

Längdskidor

Här hittar du all information du kan behöva för att prova på längdskidor eller skidskytte. 

https://www.parasport.se/Idrotter/langdskidorskidskytte/