Restips

Även med en rörelsenedsättning är det möjligt att resa och uppleva nya miljöer och platser runt om i världen

Resor med kollektivtrafiken

Det fungerar bra att resa med kollektivtrafiken på de allra flesta orter. Rullstolsplatsen samsas med barnvagnsplatsen på tex bussar, spårvagn och tunnelbana. Därför kan det hända att det inte finns plats på vissa avgångar och stationer/hållplatser, speciellt vid rusningstrafik. Planera din resa och läs informationen vad som gäller just där du bor.

Buss/ spårvagn
De flesta bussar och spårvagnar i stadstrafiken har nedsänkbara golv eller ramp som gör det enklare att ta dig in.

På många tidtabeller kan du hitta rullstolssymbolen som visar att det är tillgänglig för rullstol.  

SL -Trafik (Stockholm)
Det är lätt att resa med alla kollektiva färdmedel inom SL. På SL hittar du information på om resan är tillgänglig, i stora delar är SL-trafiken tillgänglig för dig som har en rörelsenedsättning. 

Du kan beställa och få information om tillgängligheten och ledsagning i SL-trafiken på telefonnummer 020 120 20 22. Vill du beställa ledsagning ska den beställas senast en halvtimme innan du ska åka. 

Obs! Tiderna för förbeställning av ledsagning kan vara olika beroende på vilket färdmedel du åker, vilken tid du åker, och var i länet du befinner dig. 

Har du ett färdtjänstkort från Region Stockholm får du ta med en (1) ledsagare utan kostnad. Utan färdtjänstkort får du och din ledsagare betala för resan som vanligt. 

SJ

Att resa med tåg i Sverige är enkelt. Om du reser ensam och vill ha hjälp till och från tåget eller vid tågbyte då ska du beställa ledsagning. Ledsagning finns på många stationer och kostar inget extra. Du behöver göra denna beställning senast 24 timmar innan resan på telefon 0771–75 75 75. För att resan ska bli säker och trygg behöver de veta måtten på rullstolen och hur mycket den och du väger tillsammans. Ha gärna dessa uppgifter klara när du ringer och bokar. Om du av någon anledning avstår att resa behöver du avboka ledsagningen senast 12 timmar före avgång på samma telefonnummer som vid bokning. Om möjligt begränsa ditt bagage som du tar med dig ombord till två mindre kollin och max 20 kilo.

På tågstationer med ledsagning finns utpekade mötesplatser. Ledsagaren har gul väst och hjälper dig till tåget. Om ledsagaren inte har kommit till den avtalade tiden ringer du 0774–44 55 55. Ombord på tåget tar tågpersonalen över och hjälper dig till och från din plats.

På de avgångar som rullstolsplats kan bokas är avgångarna märkta med rullstolssymbol i tidtabellen. I de fall det inte finns rullstolsplats på tåget du planerar att resa med får du kontakta SJ som hjälper dig.
Rullstolsplatser kan du boka på sj.se och är endast avsedda för rullstolsanvändare. Det finns två olika rullstolsplatser att välja mellan:

Rullstolsplats: där golvytan är avsedd för placering av rullstolen. När du bokar en sådan plats måste du sitta kvar i rullstolen under färd.

Rullstolsplats med stol: består av en golvyta avsedd för endast rullstolen. Du sitter i en vanlig stol bredvid som medföljer i bokningen. Om du har möjlighet kan du flytta över till denna plats.

Observera att El-scooter/el-moped (finns både som 3- och 4-hjulingar) och elcykel räknas som fordon och är inte tillåtna att tas med ombord. https://www.sj.se/sv/reseinfo/funktionsnedsattning.html

Flyg

På transportstyrelsens hemsida hittar du information om ”Att resa med funktionsnedsättning”.

Här finns samlad information om saker som du med funktionsnedsättning eller nedsatt rörlighet ska tänka på i samband med flygresor eftersom resan ofta behöver planeras extra noggrant.

Det mesta av den service som du behöver får du utan att betala någon avgift. Det gäller till exempel den assistans som behövs för att komma ombord på flygplanet. Tänk på att det ändå kan vara bra att kontrollera att det inte tillkommer några extra avgifter i samband med att du bokar din flygbiljett.

https://www.transportstyrelsen.se/sv/Luftfart/Flygresenar/Att-resa-med-funktionsnedsattning

Bra tips och information

Inspirerande reseskildringar 

Kick.se under TEMA RESOR kan du läsa om inspirerande resor med personer som trots sitt rörelsenedsättning varit ute i värden.

Resa med Rullstol 

Här kan du läsa om erfarenhet, få allmänna råd och tips på resmål och om hur det är att resa med rullstol. Denna sida syftar till att samla information om resandet sett ur perspektivet från en rörelsenedsättning. http://www.rullstolsresa.eu

Welltrips 

På Welltrips hittar du tillgängliga hotell och gruppresor.

De hjälper dig att hitta tillgängliga hotell och organiserar även gruppresor runt om i världen. Perfekt för dig med rörelsenedsättning eller om du behöver extra bekvämlighet. https://welltrips.com

Facebook, Restips i rullstol
”Resetips i rullstol” är en sluten grupp på Facebook som är tillgänglig på flera språk. Här kan du få tips på fungerande resmål och hotell för oss i rullstol. Det kan gälla allt ifrån tips för långflygningar, hotell, sevärdheter och restauranger. Du kan också komma med egna tips

FunkisTravel
FunkisTravel är Sveriges enda resebyrå med resor till kvalitetssäkrade destinationer för den som har en funktionsnedsättning.