Samlevnad

Läs mer på Ryggmärgsskada.se/sexualitet

Samlevnad

I en parrelation är det viktigt att vårda förhållandet för att hålla kärleken, värmen och lusten vid liv. 

Att hålla varandra i hand, utbyta blickar, leenden och ge varandra en klapp på kinden kan påminna om att ni är kärlekspartners. Närhet handlar inte bara om kroppslig kontakt utan även om gemenskap – att bekräfta varandra, respektera, se och ta hänsyn till varandra.

Alla människor mår bra av beröring, ömhet, närhet och att känna sig älskad. En kärleksfull gemenskap är väldigt viktig för välbefinnandet. Att få en beröring, kramar och massage ger dig bekräftelse. Det hjälper till att ge dig en må-bra-känsla. Förutom det så ger det dig ett välmående i form av hälsoeffekter, såsom blodtryckssänkning, lägre stresshormoner och höjd smärttröskel.

När en olycka är framme och ditt liv förändras på många sätt är det lätt att glömma bort att visa eller att ta till sig ömhet. Det kan hända att du på grund av nervsmärta inte ens vill att någon ska röra vid dig eller du kanske skäms för din kropp. Det är viktigt att berätta för din partner hur du känner så att hen förstår. 

Hur ska jag göra om jag tycker att det är svårt att vara kärleksfull?

Kulturen och uppfostran har betydelse för på vilket sätt man visar ömhet och kärlek och hur naturligt det känns.

Efter en traumatisk skada eller upplevelse är det ofta svårt att veta vad man känner och vad man vill när sorg, förtvivlan och smärta tar över. Stöt inte bort dina nära. Berätta för omgivningen hur du känner så att de vet. Ha tålamod. Anklaga inte dig själv eller andra för situationen. Sakta kommer du att bli den du vill vara känslomässigt igen.

Läs mer om samliv och sexualitet här.